Norrskensbarden i pestens tid 2020 testomgång

No shit there I was… tittande på en skärm… men vaafaaan, så kan inte en bra historia börja, eller kan den…

Allt började för ca tio månader sedan, ja plus/minus någon månad. Kareina ställde frågan om någon kunde ta köket på Norrskensfesten. Och jag viftade lite lojt med handen.. (hoppade upp och ner och skrek ja kan, ja kan) Och fick uppdraget. Och där hade vi kunnat forsätta till ett SCA event 1a i Norrland. Men så lätt ska vi inte ha det. Ja som ni alla vet, världen stängde ner, och delar av sca började dyka upp på nätet.

Tiden för eventet började närma sig. Och här i landet så började det lätta upp. Vi hade vårt första event på lång tid. Det var underbart att få träffa folk igen, även om det gör det svårare att hålla avstånd. Ungefär samtidigt så ser vi hur antalet smittade börjar stiga igen. Och tvivlet om att hålla ett event med folk börjar komma. Landet börjar stänga ner igen. Samtidigt så förbereder jag lite mat, Kareina jobbar med det praktiska, lokaler, lärare, kurser mm. Ett par veckor innan eventet så hör kungen av sig, och undrar om jag kan ta ett litet uppdrag. Mer om det senare.

En vecka innan eventet. Drottningen tar sitt ansvar och förklarar läget för kungen. Han blir lite upprörd och blir lite butter en minut eller så. Sedan inser han att det vuxna beslutet är att stanna hemma. Men de ska båda delta via länk. Fyra dagar innan eventet. Kareina tar beslutet att vi ställer in den fysiska delen av eventet. Men samtidigt så ställer hon om allt till ett digitalt event. Kurser, barder, och deltagare. Allt finns där nu fritt.

Men mitt uppdrag då. Det måste bara lösas. Så några få samlas hemma i Kareina’s huvudkvarter. Där finns det även en plats för mig. Eventet startar med diverse kurser på fredagen. Tyvärr så bommade jag dem, pga… grejer. Min fru förklarade i alla fall att hon tyckte mycket om dem. Så då var de bra. Lördag morgon så satte jag mig i bilen och körde de två timmarna norrut. På vägen lyssnade jag på en bra klass som handlade om andning. Att andas är faktist jättebra. Och även om kursen i första hand vände sig till sångare. Hur de ska kunna sjunga högre, och längre… Låt den tanken nu sjunka in.. hmm Man lär också kunna syresätta sig bättre vid fajtingen. Blir bra det här.

Jag och grejer och älgköttsoppa kom fram till basen för dagen och kvällens händelser. Byter genast om till mina knekt kläder. Ser till att soppan börjar värmas. (Det visar sig att det funkar mycket bättre utan ett korkunderlägg mellan grytan och plattan, med den borttagen så gick det bättre) (ps: det kolade, men brann inte). Soppan serverades som lunch för de få lyckliga på plats. Kl 1300 så började första grenen i Norrskensbarden, även om detta år bara är en träningsrunda. Och barder från hela världen var på plats. Lite intressant att få se folk från andra sidan det stora havet vara med. De lokala misstänkta var givetvis på plats. Första omgången var historiska bitar. Vi fick höra både skönsång, vacker musik och skaldande. Omgång två var en egen låt i historisk stil. Nu börjar uppfinnarna visa sig, och kampen hårdnde.. detta trots att de kämpande barderna faktist inte kunde komma åt varandra. Omgång tre. Nidvisor.. Ja solklar vinnare var ju sittande Norrskensbard, han krossade alla. Han sjöng en välkomponerad hyllningsvisa om mig… Omgång fyra, tre ord i en hatt. Min favorit. Att se stressen hos barderna gör min världen lite roligare. Att få höra de lyckas med sitt uppdrag ( att skriva en sång, poem, mm på 15 min. Med ord som jag och några andra gett dem) det visar att barder gör världen till en bättre plats. Är nog därför att de är bättre människor än jag.

Därefter var det dags för hov. Jag förklarade att jag hade ett litet ärende. Och så smet jag ut. Efter tjugo min i hög fart var jag på plats. Tyst gömd i en mörk bil, så följer jag händelserna på nätet. Det är helt tyst. Minuterna går, tystnaden är kompakt Då hör jag. Tipp tapp tipp tapp tyst det i huset, tyst i huset. Sedan tar nästa upp nästa strof. Det är helt enkelt rätt kul med barder närvarande. Där någonstans så startar hovet. Och Petronilla kallas fram och får en välförtjänt lingvistring. Någon efterlängtad AoA delades ut till en jonglerande gycklare. Efter det så var det dags för mig. Jag hade nu suttit i en mörk bil, i ett villaområde. Grannsamverkan hade just upptäckt mig. Folk stod i alla fönster. Då hör jag hur de kallar fram Egil. Och börjar berätta att han gjort bra saker, så de tänker upphöja honom till cort baron. Jag kastar mig ut ur bilen. Med en hyffsat stor yxa, en coronet (vilket va vad kungaparet undrade om jag kunde bygga till detta tillfälle) och givetvis i garb. Alla fönster töms, som ett trollslag. Min hantlangare Egils fantastiska fru öppnar tyst dörren, och jag smyger in. När jag hör härolden säga, må ni bära fram coroneten, så stiger jag in i rummet. Egil ser lite förvånad ut…

Han får coroneten, och blir våt i ögonen. Efter lite förklaring från en röst i publiken, att den ska sitta på huvudet.(blir lite intressant när även publiken kan höras) Så löser Egil sin del. Yxan då.. ja ungefär där är det dags att den nya baronen svär trohet till kungaparet. Och det löser han med bravur. Sedan tar hovet slut. Jag blir kvar en stund med vår nya baron. Tar några bilder och så, äter och fikar lite. Undertiden så har kvällens klasser startat. Jag kommer in och lyssnar på de två sista. Dagen har bytt till en nytt nr. Vi sitter och pratar ett tag. Tills folk börjar inse att eventet är över. Själv så sover jag sjukt länge, han träna lite med Willhelm Marsson innan jag vänder hemåt igen. Ja detta var mitt förste typ renodlade, ja nästan renodlade webb event. Ett stort tack till att du ordnade detta Riia. Jag hade en bra helg. Vid pennan nu och alltid er ödmjukaste tjänare Kheldor.


Fler berättelser

2024

Lo is carried in on a shield

12th Night Coronation of Stigot and Lofnheiðr

2024-01-15 (English)
An event that was so much fun I forgot to sleep
Ulfberht sword

Keldors reseberättlse

2024-01-14
Stigot och Lofnheiđr tar sin rättmätiga plats på Draktronen.
the writ

Keldor is given a Writ

2024-01-13 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation, AS LVIII the first order of business of the newly crowned King Stigot and Queen Lofnheiðr was to surprise their coin maker...

2023

Det krävs många för att ordna ett event

2023-10-30
En beskrivning över vad gjordes av vem för att Oktoberfest kunde bli av.

the rest of our trip to Crown

2023-10-19 (English)
Kareina shares the highlights of her trip to Drachenwald's Autumn Crown Tournament.
"stained glass" image of all entrants in Crown

Boasts at Crown

2023-10-14 (English)
The musical boasts for Kareina and Keldor at Drachenwald Crown tourney, AS LVIII

Uma dansar och ler

2023-10-01
Så det oundvikliga hända. Folk drog på sig sina bästa kläder och lämnade sina trygga varma hem, allt för att ta sig till Uma. Och så hände det. Umas höstdans är här ännu en gång.
carving soapstone

soapstone carving at the pancake war, plus yummy travel food

2023-09-19 (English)
Oh, was there a war? I was busy carving, and didn't notice...
pankakskrigbanér

Det stora plättkriget—Den enda sanna historien.

2023-09-17
Hur en tidigare Furstes dekret kan leda till nuvarande Furstepars grymma slut.
Jon

Kronturneringen, dit och hit igen

2023-04-07
...två fajters äventyr på resa från snö till våren
runstean

Herstory.

2023-01-22
En lite resan till södra Sverige för ett event med fokus.
Egil till vigilia

Coronation!

2023-01-08 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation in Reengarda: memories from one of the event stewards

2022

Fury in Frostheim

2022-11-22
Gladvåld i Frostheim

Venimus, vidimus, saltavimus.

2022-09-25
Umas Höstdansen, eller gissade yllesockor på parkettgolv!

Jungfru Maria Bebådelse AS LVI eller, En träff med ett häftstift.

2022-03-27
JMB Hur det egentligen gick till. Ni vill veta och vi berätta hur.

JMB2022

2022-03-26
Alfarinns berättelse om JMB2022

2021

flygandes

Barder och gyckel i norr

2021-11-21
Norrskensfesten och Norrskensbard vad som egentligen hände
knytkalas

Glöta gillet adventure

2021-11-08 (English)
Kareina's adventures attending her first Glöta Gillet in years
sven and friend

Hur hösten tog slut: Glöta Gillet

2021-11-07
Hur Keldor tog sig till Gyllengran för att se för sig själv hur Glöta gille markerar slutet på hösten och öppnar dörren till vintern.

Dans, skratt och förvirring

2021-10-03
Nåja, vad är väl en bal i Uma.? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar!

När 777 dagar tog slut

2021-09-26
777 dagar har gått, nu så är det dags för att än en gång ha en furstetornering. Detta är den sanna berättelsen om vad som hände.

11 månader senare.

2021-09-08
Ett år har snart gått sen förra eventet där vi faktiskt var i samma lokal. En höst, och vinter med träffar på zoom, mm har passerat. Men nu var det dags igen.

Medeltidsdagarna på Grundet

2021-08-01
Gycklare med eld, fajters som kämpade, gymnaster som föll graciöst...
Always Inspire

Always Inspire

2021-05-15 (English)
An SCA filk to the tune Gaudete, inspired by the wise words of Agnés Boncuer, complete with a link to a full-choir video performance thereof.

2020

K. uni

Drachenwald Kingdom University goes online

2020-11-29 (English)
In the year of the plague the Drachenwald Kingdom University (and everything else) comes to you!
virtual bardic

Norrskensbarden i pestens tid 2020 testomgång

2020-11-08
Hur Kheldor överraskad en ny Baron medan barderna gör världen lite roligare

Creative Anacronism when its as its best!

2020-11-06 (English)
A short story about an online court, a memory that clearly is Creative anacronism!
cheese

In the year of the Plague the next in-person SCA event after 12th Night was in October

2020-10-11 (English)
After a 10-month gap with no events due to the plague, the event summary got rather long...
music world

Bardic Around the World

2020-08-02 (English)
When the plague means you can't go to bardics, the bardics come to you, and stay, all day long...
ljugarbänk

Spännande tider, eller en bänks betraktelser

2020-06-13
Det var en gång en bänk, en lång bänk, en stadig bänk, en bänk där historia har skapats och berättats, med andra ord en riktig ljugarbänk...

Attending the Bard of the West competition, without leaving Frostheim

2020-05-03 (English)
We may need to stay home because of the plague, but that just means we can participate in stuff on the other side of the planet

Drachenwald's First Online Court

2020-03-28 (English)
Jungfru Maria Bebådelsedagsgille was the first SCA event in Drachenwald to be canceled due to the plague, but their were awards to give, so TRM called us to a "Magical Court in the Sky"

Subtitles for bardic performances, a How-To guide

2020-01-05 (English)
When performing in Swedish at a Drachenwald Coronation event, with people attending from all over, it is kind to the audience to provide subtitles, so that they can understand the jokes in the song...

2019

Midvinterblot.. typ och julfest, födelsedagskalas. 2019

2019-12-21
En liten fest i Frostheim

Norrskensfesten 2019: Kareina's recolletion

2019-11-23 (English)
A short description of the event from the point of view of one participant.

Höstdans, och norrskensbard

2019-10-13
En stenhård kamp av barderna

comparing and contrasting Bardic events

2019-10-12 (English)
A story of the 2019 Norrskensbard competition and how it compares to the event in the West Kingdom from which we stole the idea.

Reengarda's Medieval Days 2019

2019-07-14 (English)
When Kareina travels to an event she likes to bring projects and keep busy...

Broken Arrow nr2

2019-06-30
Kheldor hittade sig en lärling för helgen.

Broken Arrow as a tourist destination

2019-06-30 (English)
Kareina brings a friend from West Kingdom to Frostheim's big summer event.

2018

Broken Arrow nr1

2018-07-01
I Frostheim finns det en bågskyttmafia...

2015

The return of the living dead, eller Skellitta 20 år

2015-07-12
Vad händer när de kommer tillbaka?

2002

vi brände Jade och hans styrka

2002-05-11
Detta var på dubbelkriget för många år sedan, då vi alla var unga vackra... och fantastiskt coola. (Ja några är det fortfarande) (grått är coolt).
www.frostheim.se