Ringbrynja

Det här är en guide för hur man kan göra sin egen ringbrynja med fjäderstålsringar.

Jag har använt mig av “gamla” ringar från fjäderfabriken Spiros, men dom är nedlagda. det går dock få tag i ringar från många andra ställen.
För att göra en huva, som jag kommer visa bilder på här, så behöver man ungefär 5000-6000 ringar.

Historiskt så gjorde man förstås inte ringbrynja av fjäderstålsringar, utan utav tråd som man slog en nit igenom för att ringen skulle hålla, ett enormt pyssligt pyssel. Vi fuskar alltså lite, men kommer få en snygg produkt i slutändan! (Mina vänner säger att jag ser för mycket på Ivanhoe, men jag tycker nog fjäderstål är snäppet bättre än stickat i alla fall!)

(i ditt huvud ska du nu höra musiken till jönsonligan…)
OK, vi har en plan, vi ska göra en ringbrynja, vi behöver alltså

  • 6000 fjäderstålsringar av 8mm typ
  • en flyttkartong eller annan stor kartong
  • 100 nålar av synålstyp
  • en knastertång, gärna 2, en rak och en böjd

 

Femor

Det man börjar med är att sätta ihop “femmor”, dvs, 1 ring med 4 ringar som hänger i denna.
Det är smart att börja göra en hög med såna här, för då får du träna på att INTE öppna ringarna för mycket med knastertången. du får bara öppna dem precis så du kan få in de andra ringarna. ringarna får INTE stanna öppna efteråt, då kommer din ringbrynja falla isär. Det ska alltså INTE se ut som “femman” på bilden till höger, eller den sista femman till vänster i vänster bild. Det här kräver övning! ringar som gått sönder, kasta dem, det är inte värt att försöka laga dem även om det går. Dessa femmor ska du använda till första biten, den raka ryggbiten vi ska göra först.

Gör 200-300 st eller nått till att börja med. Skittrist men mycket bra övning för känsligheten i handen inför nästa steg.

De olika delarna

Jag tänkte visa hur man gör en huva, men det är exakt likadant som man gör när man ska göra en hel ringbrynja eller liknande.
Rinbrynja är följsamt så man behöver inte vara lika noga med mönster som när man klipper tex tyg, däremot är den bara följsam i en riktning, därför behöver man tänka till hur mönstret ligger så den smiter åt snyggt. Ringarna ska ligga i “sidled” som på bilderna, då kan dom skjutas ihop och bli mindre/större. i höjdled kan brynjan inte ändra form.

så, för att göra en huva behöver vi först och främst en topp. en platt runt sak, stor som huvudet. sen behöver vi ett bakstycke, ett rakt stycke som går från ena sidan av ansiktet, runt huvudet till andra sidan(och en 2 femmor bred rand ovanför ögonen). och den ska vara så lång som ned till axlarna. Sista biten blir själva hättan på huvan, en stor rund platt hätta med ett hål i mitten stort som den första delen. Man kan även vara lite fancy och göra en flik som man kan fästa framför ansiktet om man vill. man kan även klä ringbrynjehuvan med läder eller padding på insidan vilket är mycket snyggt. men nu börjar vi om  från början igen..

Den stora raka biten

Vi börjar med biten bakom huvudet, för den är helt enkelt enklast att göra!
Ta fram flyttkartongen och nålarna och sätt fast din första femma enligt bilden nedan. Bygg långa rader(typ som bilden till höger) först, lika långa som måttet från öga till öga runt bakom huvudet(dvs, bredden på huvan). lägg till nån femma extra, eller några, ju fler, desto tätare kommer brynjan se ut.
Nålarna hjälper dig att hålla reda på ringarna som kommer vilja hoppa och studsa runt när du sätter fast dem. det är också fint när man vill lägga undan projketet en stund. allt ligger kvar som det var. ingen oro att man missar nått i mönstret! För att sätta fast en ny “femma” lägg den först på plats bredvid den du spänt fast med nålar. Sätt en ring i tången och börja trä på den så att femmorna sätts ihop med en ring emellan(se bilden till höger) där saknas en ring i mönstret, och det är alltså den du ska få dit nu!. börja att öppna ringen försiktigt, precis som när du gör femmor, men istället för att enkelt trä på 4 lösa ringar, så ska du nu trä på de fyra som ringarna som sitter i de 2 femor du ska sätta ihop. Personligen jobbar jag från översta ringen till höger, nedersta ringen till höger, översta ringen till vänster och nedersta ringen till vänster. sen lägger jag till en till femma till vänster om det jag bygger(bygger alltså åt vänster). Jag upplever att det är enklast att se vad man gör när man gör åt detta håll, men gör vad du känner är bäst, bara mönstret blir som bilden till vänster. För mig tog det, första gången säkert 2 timmar att göra första biten som var 5x8cm stor. Jag grät lite vid det här laget och insåg hur länge det skulle ta men det går fortare och fortare!
Min brynja, huva och handskar tog 115 timmar att göra ungefär(såg tv undertiden och gjorde den under många många kvällar). totalt är det 30.000 ringar i de tre delarna. mängden ringar beror förståss på hur stor du är!

Anledningen att jag har en flyttkartong är för att jag ska komma upp och få jobba “rakt under näsan”.  Man får mycket snabbt ont i ryggen av att sitta som en ostkrok och jobba. hitta en höjd som passar bra för dig!

Nu är det bara att jobba på med den raka biten,  kom ihåg, Höjden, höjden från ögonbrynen ned till axlarna ungefär, är höjden på det du ser på bilderna. I sidled ska den vara från öga till öga, runt bakom huvudet, och några femmor till i bredd. ju fler, detsto tätare och tyngre brynja. Den jag gör här har 7 extra femmor i bredd.

Toppen!

klar med den stora biten i ryggen! toppen! verkligen ,men nu ska vi göra.. toppen..

börja med att sätta 7 ringar på en ring som bilden till vänster, sen sätter du fast 7 ringar där varje ring sitter fast i 2 ringar(som vanligt med femmorna. 2 ringar på varje sida) när du gjort det sätter du in en extra ring mellan varje ring du just satt, nu är det 14 i den yttersta ringen.
Sätt sedan fast 14 ringar i dessa(varje ring fast i 2 ringar) sen sätter du dit en extra varannan ring.
Gör ett varv till, och häng fast en extra ring var tredje ring.
Gör sen ett varv till och häng fast en var femte ring.
Så här långt är det nog lättast att göra den löst, sen tar vi fram nålarna igen!

nu börjar jag bygga “mönster” och från och med nu lägger vi till en ring till med en mer mellanrum . så att antalet nya ringar alltid är sju som bilderna nedan. Man kan köra lite på känsla också, det viktiga är att den blir “spänd” på nålarna. vänder man kartongen upp och ned ska den inte hänga som en strut utan ska sitta fast mot kartongen.

När toppbiten är lika stor som toppen på er skalle, typ 20 cm eller nått sånt. så kan ni börja räkna ringarna runt, för mig var det 12 ringar på varje sida, och min stora ryggbit var 61 ringar bred. Räkna ut var mitten på stora biten är och fäst den på ett av “hörnen” så får du en av de raka kanterna fram. Som ni ser på bilden med basketbollen blev den inte rak ändå, om det inte är exakt rätt antal ringar i främre kanten, för mig blev det lite spill på varje sida som jag handbyggde ihop genom att göra små trianglar som fyllde hålen

 

Sista biten, själva hättan

Hättan är “enkel” att göra fast det blir den största bit du jobbat med. gör först en “rad” med femmor, som vi gjorde i början, som har lika många ringar som du behöver ha kring halsen, denna blir den innersta raden, den ska du fästa i delen runt halsen. Sen är det bara börja göra rader med femmor och fästa upp på dessa! Använd samma knep som tidigare, dvs, spänn upp allt på en flyttlåda och nåla upp eftersom så ligger den kvar och du ser att den inte blir en strut utan en platt bit. Jag fyllde på med en ny ring var sjunde ring , det blev rätt bra!  Storleken bestämmer du själv, jag tycker det är snyggast om den går ut lite utanför axlarna.

På bilerna nedan har jag sedan gjort en krenelering runt, för att det ska se lite snyggt ut. jag har använt mässingsringar , dessa är lite mjukare och man får vika upp/igen dem med en tång, tar längre tid men blir snyggt.

Sen är det bara dra ut i skogen och ta ett episkt kort på dig själv i din nya rinbrynjehuva!

Lycka till!!

 

Er tillgivne vän / Baron Egil Drakhufvud, väpnare till Sir Brendan

www.frostheim.se