Tips och råd

Det finns ett och annat som kan vara bra att tänka på om man vill få ut det mesta ur en förening, och Frostheim är inget undantag. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att i en ideell förening jobbar ingen egentligen åt någon annan. Det är inte styrelsens jobb att hitta på saker att göra, de har redan sitt arbete med att sköta föreningens administration. Det är upp till varje medlem att arbeta för att alla, inklusive man själv, ska få kul. Här nedanför har vi försökt samla svar på de vanligaste frågorna som man brukar få från såväl nya medlemmar som utomstående.


Jag har gått med. Varför hör jag inte av er?

Vi tycker inte om att tränga oss på våra medlemmar. Det enklaste du kan göra är att hålla utkik här på hemsidan, i kalendariet och på vårt Facebookforum efter aktiviteter som intresserar dig. Och är det något du funderar över, tveka inte för en sekund att ringa någon av oss och fråga eller bara ta en pratstund! Att tänka på kan naturligtvis vara att du första gången när du ringer någon göra det på en bra tid, inte efter 21:00 eftersom folk kan börja jobba tidigt eller liknande.

Ett annat bra sätt att få kontakt med oss är att komma till hantverket eller kämpaträningen. Du behöver inte ha med dig något eget att göra eller vara med och kämpa om du inte har lust. Det räcker gott med ett glatt humör så är du välkommen.

Vad behöver jag göra för att vara med?

För att vara med i föreningen så räcker det att betala medlemsavgiften, men om du vill delta på något sätt så krävs det litet mer.

För att vara med på våra hantverksträffar behöver du bara komma dit och ta med dig det material du behöver, eller bara komma och prata en stund! Detsamma gäller kämpaträningen, är du intresserad kan du dyka upp och få en första inblick i vad det handlar om.

Våra medlemsmöten är naturligtvis helt fria att komma till som du är. Ta gärna med egna åsikter.

När det gäller knytkalas, banketter och andra SCA-evenemang så är kraven lite högre. Då behöver du en uppsättning medeltida kläder och om det skall ätas, någonting att äta på och äta med som ser medeltida ut.  Frostheim har en del lånekläder till nybörjare om du inte hunnit sy något själv än! Till knytkalas måste du också ta med din egen mat. En servett är en bra sak att ha med sig. Det är inte medeltida att torka sig på bordsduken, det är bara dåligt uppförande.

Varför finns det ingen som… i föreningen?

Kan ingen ordna en kurs i växtfärgning, smide, medeltidsmatlagning eller träsnideri? Det här är frågor som inte är helt ovanliga och svaret är ganska enkelt: Man kan inte tillgodose behov som man inte vet att de finns, och någon måste göra jobbet. Eftersom alla vi som är med gör det här på fritiden så är det inte säkert att någon har tid.

Det enklaste sättet att få göra det man är intresserad av är att höra runt om det finns fler med samma intresse och sedan samlas och göra det tillsammans. Även om det inte finns någon mer i Frostheim så kan du förmodligen få tips om någon annan i Sverige som pysslar med det du vill som du kan ringa och få tips och råd av. Det är inte förbjudet att lära sig saker på egen hand, det är bara jobbigare. Kanske kan fler bli intresserade när du visar upp vad du lärt dig.

Varför är det SCA-fest så sällan?

När det gäller fester och banketter så är skälet enkelt att det blir sällan. Det krävs många dagars arbete för att ordna lokaler, skriva annonser, laga mat, planera aktiviteter, maten skall serveras, man behöver underhållning, lokalerna skall pyntas och det ska informeras och skyltas vägar. Sedan skall man städa efteråt och se till att så många som möjligt av de kvarglömda sakerna hittar tillbaka till sina rätta ägare. Allt det här måste göras av medlemmar på deras, ofta knappa, fritid. Det är lätt att förstå att om några få ska göra allt arbete varje gång så kan det inte bli så ofta. Det bästa sättet att få fler fester är att hjälpa till eller ordna några själv. Då finns det mera tid för alla att ha roligt.

Jag vill gå på gästabudet men har ingen rustning!

Många som börjar i föreningen brukar göra det för att de tycker att rustningar och svärd är häftigt, men rustning är inte nödvändigt för att vara med. En rustning tar lång tid att göra. Det är ofta mycket man måste lära sig och även för en kunnig plåtslagare tar det ganska lång tid att göra en rustning.

Det viktigaste att ha för att vara med på någon av våra tillställningar är ett försök till medeltida kläder. Kravet beror på att om man tillät folk att sitta till bords i vanliga kläder så skulle det förstöra en stor del av stämningen för alla. Om du tror att man kan sitta till bords i rustning så borde du ta på dig en och pröva. Efter några timmar kommer du att önska dig något mjukare att sitta på än hårda plåtkanter och det första toalettbesöket är värt att sälja biljetter till.

Var köper man kläder?

Tyvärr har inte KappAhl och Lindex någon medeltidskollektion ännu och att gå till en skräddare kan bli ganska dyrt. Fast nu är det ju faktiskt inte är så svårt att sy enkla kläder själv, även om man aldrig har sytt tidigare. En enkel dräkt kan alla sy, även om det inte blir Gustav Vasas kröningsdräkt vid första försöket. Kolla in vårt kalendarium, kanske kommer det en kurs som passar dig. Annars finns lånekläder i föreningen just för nybörjare!

www.frostheim.se