Frostheim på Facebook

Frostheim är väldigt aktiva på Facebook där vi har flera grupper för hantverk, kämpalekar, fäktning med mera.

Här följer ett utdrag ur det senaste i vår öppna grupp. Gå med i gruppen SCA Frostheim  för att kunna följa oss på Facebook direkt.

Facebook har byggt om sin struktur(troligen för GDPR) alldeles nyss så det går inte att visa feeden från en grupp just nu. vi hoppas vi kan få tillbaka den funktionen snarast.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 days ago

Vi har just haft ett rätt deppigt möte om semestern. P g a ett j-a virus som ger mer jobb plus att det är färre sökande till sommarvikariaten gör att det går inte ihop. Så nu undrar jag hur mycket av sommarens eventplaner som kan bli av på riktigt. Dvs vilka helger ska jag undvika att jobba om jag får välja. Medeltidsdagar?? ... Läs merLäs mindre

Kommentera på facebook

Tror vi kommer köra v28 eller 29. Men det beror ju på restriktionerna. Släpper dom till senare så kör vi senare

Johan Åström

medeltidsdagar!🥳

Räkna med att det blir sent.

Med tanke på hur långsamt vaccineringen går, iaf här i v-botten så misstänker jag att vi ”friska” inte blir vaccinerade förrän tidigast augusti. Det har nämnts juni, men med förseningar och julisemester så är mitt bet augusti, tidigast.

Jag håller med Mats. Vi måste komma ihåg att man ska ta andra sprutan och sedan vänta minst 2 veckor innan man kan förvänta sig att vaccinet ska fungera. Alternativt får man köra någon variant där de som inte haft Covid får "vara pestsmittade" Och vara mer distanserade. Det går om man vill. 🙂

Håller med Mats Norlund, räkna med att det kommer dra ut på tiden. I Västerbotten ska det gå 10 veckor mellan dos 1 och 2 med Astras vaccin, som förmodligen är det som de flesta kommer att få. Hälsocentralenrna i Skellefteå har precis börjat ge äldre, äldre. Bokningssystemet har kraschat för 80+. Sista gänget av kommunpersonalen får dos 1 nästa vecka och dos 2 i maj. Lanstingspersonal har fått på vissa ställen. Man har inte kommit längre än att försöka rekrytera personal till isladan där allmänheten ska vaccineras. Det här kommer att dra ut på tiden. Frågan är då om restriktioner kommer lättas innan större mängd ur befolkingen är vaccinerade.

View more comments

4 weeks ago

Eftersom Sven är ute på rajd så skjuter vi upp JMB till i september 🙂 ... Läs merLäs mindre

1 month ago

I helgen är det årsmöte, ni kommer väl? Var med och forma Frostheim och vår verksamhet! ... Läs merLäs mindre

Kommentera på facebook

coolt med räckvidd på 135personer. .tänk om alla dom checkade in på mötet 😀 caooooos!! 😀

Så här såg det ut på Grundet 1988.

Kommentera på facebook

Coolt, vill nästan ut dit och röja undan lite buskar och grejer till sommaren så man får lite mer parkeringsplats och även utrymme runt smedjan. ^^

Jag vet, jag hängde mycket där på sommaren. Hade kompisar som bodde där ni hade förrådet ett tag.

2 months ago

Så...
Åker vi till knäcke 2022?
Hört rykten om att knäcke 2022 kommer att bli episkt.
... Läs merLäs mindre

Kommentera på facebook

Så gissa vem som har lediga dagar enligt schema i år men inte nästa år? Jag är så 😪😪😪😪😪😪

Mest troligt så kommer jag att vara fullt uppe i studier, hade varit roligt att åka dock!

Jaaa! Kom ner! Vi kan mötas upp nånstans strax söder om Strängnäs så kan vi köra karavan ihop på vägen ner. 😉

Vore kul att planera en resa tillsammans igen nångång här framöver! Vi har många gånget försökt hyra en buss och åka tillsammans, någon gång måste vi blivit nog stora för at det ska kunna hända!! 🙂

Om mina spioner har rätt upplysningar, så kan vi förvänta oss en invaderande arme från West Kingdom. Men Agnes vet säkert mer.. Så jag tror det kan bli ett helt fantastiskt knäcke.

Naturligtvis åker vi till Knäcke 2022! Vi har väntat sedan 2020....

2022, låter som ett bra tillfälle att ta lite tjänstledigt till flygardagarna,.... jag har en rymlig bil

Jörgen Öhman självklart går där en vagn!!

Ja alla ska till knäcke 2022!

Självklart!!!

Klart vi ska till Knäcke!

View more comments

2 months ago

Som ni alla har sett börjar årsmötet närma sig.
Detta innebär för oss (Annette & Rico ), som sitter i valberedningen detta år, att vi vill ha in era förslag på vilka ni vill se i styrelsen. Självklart kan man nominera personer på själva årsmötet också.
Just nu har vi några vakanta platser, vilket innebär att vi behöver några som brinner för att driva vår älskade medeltidsförening framåt. Inga förkunskaper krävs.

Det går bra att Maila/PM eller skriva på en sten.
Maila till: [email protected]
Mvh/ Valberedningen
... Läs merLäs mindre

2 months ago

Hej alla!
Vi i Reengarda ska börja ha digitala hantverksträffar snart där vi erbjuder de som vill att berätta/visa/lära ut något de tycker är intressant. Så min fråga till er, skulle någon av er vara intresserad att vara med?

Vi använder zoom och kör varje söndag 10-13 (start 17/1) varje föreläsare får kanske 30min-1h eller mer om de behövs. Intresserad? Skriv till mig och berätta vad du vill visa och önskad vecka, hittills är det ganska öppet.

Vill ni inte föreläsa så får ni gärna delta 🙂 evenemangen hittar ni i våran fb grupp
... Läs merLäs mindre

2 months ago

Får medlemmar hyra tält/pavvar från föreningen? Helt glömt bort vad som gäller! ... Läs merLäs mindre

Kommentera på facebook

Egentligen är svaret nej. Men ska föreningen åka på event så kan dom åka med. Bara det finns någon som tar ansvar för dem. Vi har ju haft lite otur på den fronten, det är aldrig samma skick på saker när dom kommer tillbaka 🙁

Jag funderar på om vi borde definera bättre vad vi menar med att föreningen åker. Jag fattar fortfarande inte riktigt vad det innebär. Jag kan fatta om tillexempel jag åker ensam att det inte riktigt skulle kunna räknas som att föreningen åker även om jag representerar Frostheim när jag är på eventet. Men säg att 15 pers från Frostheim åker på event i egna fordon räknas det som att föreningen åker? Eller räknas det enbart som att föreningen åker om det har tagits styrelsebeslut på det och fordon hyrs samt att det gemensamma köket tas med? Det jag undrar är alltså var går gränsen? Om jag åker själv och något händer med tältet/pavven men jag kan köpa ett nytt är det fortfarande ett problem? Jag förstår att det är tråkigt när saker lånas och de kommer tillbaka i dåligt skick, men det behöver ju inte bli så om man berättar hur saken ska sättas upp och användas samt tas till vara på efter eventet. Jag tänker lite att det kan ju hända något när de ligger i förrådet också typ inbrott möss som käkar på dem eller en brand. Jag tänker också att saker ska användas om de nu är köpta och/eller tillverkade och när man använder saker så slits dom. Låter man det bara ligga i förrådet så har man ju bara slösat tid och resurser, men jag har inte hela bilden av problemet och har inte investerat tid i pavvarnas tillverkning så jag vet inte hur mycket tid frostheimare lagt på dem.

Håller i princip med Zakarias om att tälten bara ska finnas med på medeltidsevent och att vi har lärt oss den hårda vägen att inte alla tar hand om det de lånar. Med det sagt så har ändå Oscar en poäng i att tälten är gjorda för att användas och det innebär att de kommer att utsättas för slitage oavsett. Dessutom är definitionen på när det är okej att tälten "åker med" på event lite luddig. Bara medlemmar i tältet? Hur många? Bara "officiella" evenemang? Vi behöver kanske ta upp den frågan (igen) på ett möte framöver och diskutera vad som gäller framöver? Det kanske också skulle vara bra att skriva upp lite skötselregler kring vad som gäller för tält i fält, i vilket skick det ska lämnas tillbaka (Jag vet - det låter självklart, men verkligheten har ju bevisat att det behövs), och om- och isf vilka påföljder det blir om tältet blir förstört/kvarglömt. Någon bör kanske vara (skriftligt?) ansvarig för att alla som bor i tältet faktiskt vet om vad som gäller och håller reda på att det blir korrekt nedtaget och kommer med hem igen?. Jag menar inte att den personen nödvändigtvis blir ekonomiskt ansvarig om en olycka är framme, men jag tror att det markerar att det inte bara är att låna och sedan rycka på axlarna när tältet fått handhavandeskador. Men det är kanske bara jag som har ett Tengil-anfall när jag tänker på gammelpavvens tak 😉

Therese Hedman jag har två du kan låna/hyra hör av mig, om du saknar pave.,

Kanske kan man ta ut ngn form av deposition för de tälten som är värda en del? Håller med alla som har skrivit här - bra att de används och att Frostheimare har möjlighet att använda de till SCA event. Så fler har möjlighet att åka även utan eget tält. Men ansvaret ligger ju helt och hållet hos den som lånar, oavsett vad som händer. Och det är tydligen inget vi kan lita på - så ngn form av kontrakt verkar tyvärr behövas?

Tack för svar! Så enormt tråkigt att inte tälten tagits om hand vid tidigare utlåningar. Jag tror något skriftligt avtal vore bra så att det juridiskt finns något att luta sig mot, om det nu behöver gå så långt 😭

Ett krav för att låna tält borde vara att man har försäkringsskydd som täcker att man har otur när man tänker, t.ex. hemförsäkring eller drulle. Alternativt kan man lägga en rejäl slant i deposition. Pavven som brann fick vi väl inte en spänn för eftersom jucklot som lånat den var luspank och oförsäkrad.

Det här är väl en evig diskussion, och det har varierat över tid. Vi hade med Frostheimpavven på andra lajvet på Tomholmen, tillsammans med Jörgen Öhman (den som var ordförande då) och hans fru. Ca 97. Med tanke att det var det första lite större lajvet vi körde blev det ju en enorm inkörsport för framtida Frostheimare och typ 2 blivande drotsar började ju på lajv jag arrade (och ytterligare en via lajvrörelsen) dock var inte pavven med på senare lajv, ev när vi körde i Norramark ca 2003. Då gick diskussionen, om jag inte missminner mig, att någon som varit med och sytt den skulle vara med på evenemanget för att den skulle få följa med, försäkring räckte inte då i allafall. Jag vet att den inte kunde lånas av medlemmar som skulle på Styringheimlägret kring milennieskiftet, så det har varierat. Det är väl mest Gunnar, Anna, Håkan, Johannes och Peter kvar av gänget som sydde den. Så kanske den gruppen skulle sätta sig ner och diskutera igenom frågan ordentligt. Jag tror transparens och tydlighet i frågan är viktigt. Jag tror långsiktigt att föreningen tjänar på att pavven används i diverse medeltidiga sammanhang, särskilt om den kan användas för att ge tak över huvudet åt nya potentiella medlemmar.

Tror det bara är Gunnar och Peter som är aktiva numera och var och sydde, men mitt minne är lite svagt det är ju ändå 28 år sedan;-)

Vi kommer ta upp detta på årsmötet

Jag har ju börjat hyra ut mitt tält via mitt företag (som företaget äger) och har kollat upp försäkring/kontrakt mm. Om ni vill ha input vid en framtida diskussion och se vilka priser företag använder + mitt kontrakt så är ni välkomna att höra av er =)

View more comments

Kolat på ena kanten, behöver kpöpa en ny pinne och såga hålen!

Kommentera på facebook

Vi borde ha en spalt emellan med nått som leder bort värmen lite så man slipper det där problemet

Var det någon speciell typ av träslag eller går det med vilken typ 2 tum 5 som helst?

Kommentera på facebook

Vi har som sagt lite att göra, finns det bågra frivilliga som kan tänkas jobba för detta under året (gärna innan sommaren) lite måste handsys men det mesta kan sys på en rejäl industrimaskin eller liknande!

Har vi någon koll vilken fix där är på de andra två? (Furste Katarina) Vet att furste blev tvättat så mögeln gick!! Men färg/målning av duken ville höra underverken

Sy ihop nya takbitar är enkelt. Att fästa takbitarna på ena sidan är jobbigare. Att sy takbitarna på resten av taket på sista sömmen kräver nästan en symaskin som kan vrida och sy 90 grader åt fel håll, dvs längs med maskinen. Men den sömmen går naturligtvis att handsy! Det är inte speciellt svårt att sy om man har en jävligt bra Maskin med mycket utrymme i ”hålet” eller kan vrida 90 grader på pressarfoten!

2 months ago

Jag föreslår att vi avslutar diskussionen kring Frostheimpavven och lägger alltsammans bakom oss så fort som möjligt. Jag hör en del rykten som tyder på att det börjar bli en inflammerad stämning som kan skada föreningen i förlängningen och det gör mig orolig.

Tältet är 25 år gammalt och väldigt slitet. Det var slitet innan det brann och det krävs väldigt mycket mer renovering än att laga det brända hålet om det skall kunna fortsätta att användas.

Jag föreslår att styrelsen redovisar vad som hänt med tältet/tälten på årsmötet. Sedan tar vi beslut om att köpa in en ny Frostheimpaviljong och söker bidrag till detta, t.ex. i samband med medeltidsdagarna. (Man kan ju inte ha medeltidsdagar utan medeltidspaviljonger.)

Vad vi gör med resterna av den gamla pavven kan vi fundera på. Vi kan göra ett jättejobb med att renovera den, men det är ett trälgöra utan like. Å andra sidan räcker det tyg som fortfarande är friskt till ett rejält skärmtak eller en mindre paviljong, till packsäckar eller att ramas in och hänga på väggen. Vi kan till och med bygga ett litet altare och göra ett tältformat relikskrin där vi förvarar en stycke av Det Första Tältet.

En schism i en liten förening kan förstöra allt vi jobbat för i snart tre decennier. Jag värderar Frostheim högre än ett gammalt tält.
... Läs merLäs mindre

Kommentera på facebook

Det var fanimej det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!

Jag förstår din oro och tror att jag förstår din vinkel. Kan vara så att jag missförstår hur du menar men om det är en inflammerad stämning som du säger så kanske det just behöver diskuteras. Att lägga ner något kan tolkas som att man vill tysta ner något/någon och också leda till mer inflammation. Har man en inflammerad kroppsdel eller muskel så kan det ju bli värre om man bara ignorerar det!

Klokt förslag Gunnar. ❤

Och nu är det ju faktiskt så att tältet går utmärkt att använda. Vi körde det ju på sista Broken Arrow och det funkade utmärkt så länge det inte är hällregn men det ser ju inte så snyggt ut....

Gunnar Östlund, du får gärna rätta mig om jag har fel, men avslutade du inte en inflammerad tältdiskussuon på exakt samma sätt för typ 15 år sedan, på frostheims hemsidas forum? Kanske är det så att Umeå behövt en Gunnar under de stora delningarnas tidevarv....

View more comments

2 months ago

Thanks Zakarias for adding a "breättelser" section to Frostheim's web page. Now I have uploaded a handful of old event reports that Kheldor (Jörgen) and I have written (sometimes we both wrote one for the same event--your choice, do you want to read it in Swedish or English?). Some of them even have photos. If anyone appears in a photo and really wants it gone let me know, and I can take it away. (link in the comments)

PS, if anyone else has written down their memories of events and wants them to appear on the web page you can either ask Zake for editing rights and add them yourself, or you can give them to me and I will upload it for you.
... Läs merLäs mindre

Styrelsen för Frostheim har sett att Kapitelhusgården har sträckt ut en hand för att rädda verksamheten som haft ett jävligt kämpigt år. Kapitelhusgården ägs av ett gäng SCAiter, där vår egen Vicomte Björn Sneskägg inte är att förglömma(en gång frostheimare ni vet!

Styrelsen känner att det här är ett bra sätt att få syndernas förlåtelse för detta år och vill därför göra det tillsammans med er!!

Vi siktar förståss på att få upp Frostheims sköld i stensalen, nått mindre än så verkar futtigt för nordmarks bästa shire.

Som ni vet har vi ju själva dock vår verksamhet i malpåse i och med samma pest som drabbar resten av världen så vi sträcker oss till er medlemmar! Skänk en slant för att rädda Kapitelhusgården. Swisha till Frostheims Swishnummer 123 149 96 98 så administrerar vi iväg pengarna till Kapitelhusgården

Kan vi få 15 frostheimare att skänka 100 kr var så är skölden vår! Er Egen baron ska självklart swisha det första han gör när han vaknar och lönen dykt in på kontot imorgon!

Observera att det inte är nått krav alls! Styrelsen älskar er i vilket fall som helst, och vi förstår också att det är en tuff månad för många! 

Tack på förhand. / Baron Egil

[https://www.facebook.com/Kapitelhusgarden/posts/10151451724469996](https://www.facebook.com/Kapitelhusgarden/posts/10151451724469996?__cft__[0]=AZW5TGBoOQ8z0Y088vQVFRK8XaWXSzYtNAyWbI4t1rEpZX7oFYIDKpPcl1-1Z2JKoOnkBVabgI-RDodeoucysyAiBXo_zNomP5NmNXNJmUgcn3wBb17prtu_6KmfOR18qFA&__tn__=-UK-R)

Kommentera på facebook

Nu har även min familj hjälpt till

Jag hade gärna varit med och hjälpt till på det här, men har tyvärr ingen som helst möjlighet att kunna bidra. Utgifter är ungefär dubbelt så stora som inkomst i dagsläget. Fick CSN idag och allt har redan gått mot hyra. :-/

Nu är vi uppe i 1600kr

Ladda Fler

Kalendarium

www.frostheim.se