Eldgrims eventbänk

Behovet av att sitta bekvämt på event, gjorde att jag bestämde mig för att en bänk vore trevlig att ha med sig. Jag funderade länge på hur en enkel bänk skulle kunna se ut. Kraven var; att den skulle gå att packa platt, vara lätt att tillverka, vara enkel att montera, samt inte alltför tung att transportera.
Jag har utgått från tre stycken hyllplan i furu (1000x300x18mm).

Bilderna nedan visar hur bitarna ser ut.
Tvärstöden:

Tvärstöden

Benen:

Benen

Sittdelen:

Sittdelen

När bitarna hade sågats ut och putsats till, så var det dags för förstärkning av benen, samt tvärstöden. Bilderna nedan visar förstärkningen, som består av ett hål, en skruv och en träplugg för att dölja skruven.

Förstärkning av benen (i rött, borrat hål från sidan, sedan en skruv som håller ihop materialet, så det inte spricker under användning. Blå linje visar risk för spricka utan förstärkningen)

Benförstärkning

Förstärkning av tvärstöd, görs på samma sätt som med benen.

Tvärstödsförstärkning

Fräsning av spår märkt i rött, för att hålla sittdelen på plats. Spåren görs så att de passar på benens utstick, märkt med blått.

Fräsning spår i sittdel

Monterat underrede:

Monterat underrede

Bänken är nu träfärdig. Nu är det bara kvar att behandla den med exempelvis linolja, så den tål fukt bättre. Den undre bänken är flera år gammal och har naturligt mörknat.

Komplett monterad

När bänken packas, så blir det ett platt paket, som är lätt att transportera.
Storleken på paketet blir: 1000x300x54mm

Platt paket

Herr Eldgrim den Talföre

www.frostheim.se