2018-07-03

Broken arrow

Nu i helgen så hände det stora och mäktiga saker.
Långt uppe i norr, precis till vänster om isjättarna, där hittar man Frosthiem.
Området bebos av glada och lite luriga människor. Men de har också på senare tid fått en maffia, beväpnade med långbågar. Träffsäkra som få, och talföra som… ja det vet bara gudarna.
Dessa i långbågemaffian tyckte att det var dags att samla folket för lite träning och tävling, ja ett och annat överfall hörde ju som till.
Så de anordnade ett event, Broken Arrow, och alla fröjdades. Vi samlades från söder, norr och från ett baroni långt långt öster ut.

Jag er sagober… historiker, kom upp redan dagen innan. (Hade hört rykten om en fantastisk smedja, ryktet var sant. ) Precis där skulle sagan kunna sluta, jag hade hittat min smedja. Men inte då, jag har ju fantasi. 😉

Fredagen kom, och vi samlades på platsen, de satte upp mål för bågskyttet. Djur slaktades till banketten, tält restes, och jag tände upp ässjan.
Dagen fortsatte med att folk umgicks, och sköt pillar i div måltavlor. Jag tror det i all fall, jag slog på div varma järnbitar. På kvällen så åt vi, och alla närvarande i bryggargillet provsmakade div drycker. Den alla kommer att komma ihåg, är ett mjöd med rödbeta som bas… Den är svår att beskriva. Enligt rykten så finns det fortfarande tre flaskor i omlopp, så ni är nu vederbörlig varnade. Där någonstans tog dagen slut, svårt att säga, blir inte direkt natt här uppe.

Ny dag. Frukost och sedan så tände jag ässjan. Resten gjorde säkert något roligt. Efter någon timme så kom ett bud om att bågskyttet ska starta. De var många som sköt 17-18 stycken. Jag smidde en vacker spjutspets.
Vi åt lite till. Och jag fick meddela alla resultatet i första tävlingen.
Nocke, en av maffian visade sig överlägsen. Två och trea var också medlemmar i samma maffia. (Notering till mig själv, bygg stadigare harnesk. De träffar sitt mål allt för bra.)
Efter prisutdelning, vackra gåvor från en smed i öster. Så återgick jag till smidet, de andra jobbade på med dagens stora event. Jaktstigen.

När vi sedan ätit middag och kvällen började komma , då slet jag mig från smedjan och spände upp min båge. För vi skulle ut på jakt.
Jaktstig med realistiska mål, sjukt roligt. En del hade så roligt att de fick bada, när de hämtade sina pilar. Andra hade dresserade hundar, som hämta sina pilar. Om ni har möjlighet, testa denna form av bågskytte. Efter ett antal stationer så stod Nocke än en gång som segrare. Inget kunde stoppa honom denna dag.
Nöjd, glad och mätt, så återgick jag till smedjan. De andra sköt präster, anordnade överfall och lekte på stranden. Det sjöngs sånger och spelades instrument, solen gick ner bara för att gå upp några minuter senare.

Tragiskt nog så tar dessa dagar slut, så söndag kom, vi packade städade och grät, vi lovade att vi skulle ses igen. Kramar utdelades och vi vände hem till söder än en gång.
En sak är säker, bågskyttemaffian i norr har nu haft sitt första event, det var helt underbart. Jag väntar med spänning på deras nästa.

Vid pennan Kheldor.

 

Autokratens fotnot:

Vi höll till på Scouternas ö Grundet, som ligger i Luleå älv just utanför Södra Sunderbyn.  Det är en mysig liten ö med både skog, badstrand och gräsmatta. Vi campade med sex medeltida paviljonger/tält och två mundana tält, och några deltagare sov inomhus. Det fanns mycket yta kvar att campa på, scouterna brukar hålla läger med 100 deltagare på ön.

Det finns en smedja som vi fick använda och vår käre vän Herr Kheldor DeGeer tog hand om den på allra bästa sätt och visade intresserade hur smide funkar.

Frostheims långbågemaffia tog hand om de som var intresserade av bågskytte och lät noviser prova på och kom med tips och råd. Vi hade två tävlingar; en officiell Royal Round och en rolig inofficiell 3D-stig där vi fick skjuta på 3D-djur i deras ”naturliga” miljö… Mer eller mindre klurigt ibland.  😀
På kvällen överfölls de deltagare som satt i solnedgången på stranden, av maffian som kom smygande genom skogen med bofferpilar och det blev duellskytte och annan rolig lek. Stranden verkar vara ett bra ställe för clout-skytte (notering inför framtiden)…

Vi hade gott om tid i programmet för att kunna sitta och prata, umgås kring elden, handarbeta, lära oss jonglera av Phires duktiga gycklare med mera, med mera.
Av de drygt trettio deltagarna var cirka hälften med på bågskyttet.

Vi grillade tillsammans och åt god mat och hade en riktigt trevlig medeltidshelg!

Herr Eldor den Talföre och Fru Freydis Eriksdotter

 

 

Nyheter

2024-05-28

Sommaraktiviteter - Picknick där alla är välkomna!

Läs mer
2024-01-09

Bågskytte med Vildakidz

Frostheim har tillsammans med Vildakidz anordnat den första av 4 bågskytteträffar för ett gäng vilda ungar.

Läs mer
2023-12-31

Hantverkskvällar

Svårt att komma igång med årets gamla/nya projekt?
Ta med det till hantverksvällen, perfekta stället att bolla idéer och tankar, för att att sig vidare i projektet.

Läs mer
2023-12-31

Bågskytte 2024

Bågskytte, söndagar kl 13-16

Läs mer
2023-01-09

Norra nordmarks första Pelikan

Lång var vägen vi vandrade tillsammans, tillslut blev vill ändå fulltaliga men vägen är inte slut än.

Läs mer
2022-04-11

Medlemsmöte 2022 (Frostheim 30år)

Medlemsmöte 2022-04-26 19:00 (Tisdag)

Läs mer
2022-02-27

Verksamhetsberättelse för 2021

Är du intresserad av vad vi i frostheim gör? Här kommer vår verksamhetsberättelse.

Läs mer
2021-07-07

Medeltidsdagar2021

Läs mer
2021-06-27

Frostheimsöndagar på Grundet 2021

Föreningen träffas på söndagar ca kl 13-16, ute på Grundet, för gemensamma aktiviteter.

Läs mer
2020-11-11

Covid info

Läs mer
2020-10-14

Frostheimsöndagar i Arcus Skyttehall

Läs mer
2020-07-19

Söndagarna på Grundet

Nu har vi verkligen börjat bo in oss på Grundet. Varje söndag har vi bågskytte, hantverk och heavy fighting ute på ön. 

Läs mer
2020-02-23

Verksamhetsberättelse 2019

Vad sysslade vi med egentligen 2019?

Läs mer
2019-11-25

Norrskensfesten

Läs om frostheims norrskensfest 2019

Läs mer
2019-10-29

Samarbete på grundet

Lördag den 26 oktober höll områdesgruppen i Sunderbyn ett halloweendisco för barn, där Frostheim och Sunderby Scoutkår deltog.

Läs mer
2018-07-03

Broken arrow

Långt uppe i norr, precis till vänster om isjättarna, där hittar man Frosthiem. 
Området bebos av glada och lite luriga människor. Men de har också på senare tid fått en långbågemaffia....

Läs mer
2017-09-26

Nybörjarpicknick

Frostheim anordnade årliga nybörjar picknicken, ute på LTU. Det kom många nya och många som var nyfikna.

Läs mer
2017-06-04

Frostheim 25år

25års fest med frostheim firades hemma hos Herr Egil

Läs mer
2017-04-25

Dräktkurs 2, tajta kläder

Läs mer
2017-03-15

Skokursen blev Succé

Läs mer
www.frostheim.se