När 777 dagar tog slut

För ett tag sedan, drygt, ja till och med ett bra tag sedan, mer exakt 777 dagar sedan så klev Jovi och Stigot upp på Nordmarks troner. Och de blev som kvar, ja saker kom som i vägen typ pest, och ett samhälle som stängde ner.

Det dök upp en liten glugg där vid 359… typ. Men den stängdes snabbt igen.

Men allt eftersom världen börjar bli vaccinerad och den långsamt började öppna upp igen så kom även möjligheten till att hålla en ny furstetornering. Gyllengran tog på sig jobbet att anordna allt. Vilket de gjorde på ett mycket bra sätt.

Ett hurrrra för autokraterna! (Med extra många r, för då blir det en pirat hurrrra, och det är bättre.)

Jag såg möjligheten till att få vara med i torneringen, och min konsort var positiv till att ge det ett försök.
Så efter lite träning, och en “del” förberedelser så var vi på väg söderut. Vi tog gott om tid på oss, och kom fram till platsen precis innan de öppnade officiellt.

Efter vi hittat någonstans att sova, så hittade vi en massa bekanta ansikten. Lokalen pyntades, dukades, och ett kvällsmål serverades.

När man senare stod i hallen och tittade in i festlokalen, som då var upplyst av levande ljus, hör ljudet av folk som samtalar, ser vackra kläder, det är då man inser att man saknat detta så något så fantastiskt mycket.

Senare på kvällen höll Fursten en liten genomgång om hur torneringen skulle gå till. Man kunde se hur de olika deltagarna förbereder sig på olika sätt. Någon vandrar runt och kollar sina vapen, någon lägger sig tidigt. Någon gör yoga… ja det är kanske att överdriva lite… men jag försöker sträcka ut lite muskler i alla fall.

Så småningom så lägger sig tystnaden i sovsalarna, utom de obligatoriska snarkningarna.
Från hallen/köket, hör man några gamla rävar berätta sina historier. Hade det inte varit för turneringen, så hade jag helt klart gjort de sällskap.

Morgonen för turneringen kom.

Frukosten serverades, för de förståndiga fanns äggröra med grönt, och gröt. För mig fanns det kaffe, bröd ost och skinka. Flera stycken. Eftersom torneringen är på förmiddagen, då började jag med att värma upp och sen ta på mig min rustning i lugn takt. Någon annan satt och fixade det sista på sin hjälm, men hann ändå i god tid.

Efter inspektion, och en snabb genomgång med vår privata härold om vad han ska skryta om, så var det dags för att muntligt lämna vår avsiktförklaran och visa upp en konst och hantverksbidrag. Resten av deltagarna gjorde något liknande. Några med eget följe, andra med hjälp av Drachenwalds härold.

Sist fram kom min dotter och hennes förkämpe, Enio. När Angelica lämnade fram sitt bidrag inom A/S så blev de kvarhållna. Fursteparet förklarade att hon inte kunde vara med i deras tornering som ofrälse och höjde upp henne till adlig rang. (Nu är det i och för sig bara jag som gissar, det kan vara så att de bara tyckte det var ett bra tillfälle till att överaska henne med ett sköldebrev. Men ingen efterforskning har använts eller kommit till skada för att styrka mina gissningar.)

Där efter så tog furstinnan över hovet, och fursten såg till att dagens kämpar värmer upp ordentligt.

Vi sattes i två grupper för att köra en rund robbin. Vi skulle kämpa med matchande vapen.
• Min första gick jag mot svärd och buckler.
• Min andra med långsvärd.
• Och sista med två vapen.

I sista med två vapen så mötte jag Margareta, hon slog av min parerpinne med ett mäktigt hugg. Så jag fick världens minsta yxa… Det ropades ut ett hold, för att kolla vad som hänt. Vi såg nog lika förvånad ut båda två. Efter vissa instruktioner av vår marsk Duncan så fortsatt vi vår strid, denna gång singel svärd mot två vapen. Det är onödigt stressigt, kan inte rekommendera det. (Minnesanteckning, nästa gång, använd inte 20 år gammal rotting…. eller ta med mer än en pinne in i listen.)

Därefter följde semifinalerna.

Jag fick möta mäster Fardäng—han valde vapen, så vi slogs med svärd och sköld.
Jag försökte locka han till att leka med långsvärd, han nobbade mig så hårt… eller snarare så sa han ”Näääää, det blir bara roligt för EN av oss”. Efter det så hälsade vi på alla som ska hälsas på kramade om varandra, och sen kämpade vi. Vi fick båda in en del lätta slag på varandra. Men inget som faktiskt landade bra tillslut så fick han ett ben på mig, och så småningom även en arm. Sen gick det utför… Ja Fardäng vann sin semi, och jag var utslagen.

Drake hade efter en lång kamp tagit sig igenom sin semi, så i finalen stod Drake mot Fardäng. Efter de gått igenom i princip alla vapenformer så stod de i en femte och avgörande match. Där Fardäng med en elegant stöt gjorde sin dam till furstinna. Sedan så släpade de iväg det blivande fursteparet för att lära de jobbet… eller kanske ge en del tipps och råd, innan de knuffas i, i den djupa änden.

Vi andra passade på att få slåss lite till.

Det fanns några riktigt kompetenta riddare på plats, så man fick en riktigt bra träning, med massa tips.
Fick även möjlighet att möta de i andra polen som jag inte fick möta under torneringen. Fick även chansen att få leka med angående fursten Stigot, som förövrigt verkar ha saknat dessa träningar och turneringar helt enormt. Han såg rätt nöjd ut i sin rustning.

När alla fått sitt lysmäte av våld stillat så fanns varma duschar, och varm soppa. Soppan var delikat. Duschen var rätt skön också, men soppan var bättre, åt drygt två fulla skålar. God soppa. Om någon bommade det, väldigt god soppa.

Därefter vilade jag en liten stund inför hovet, där vårt nya furstepar skulle ta sin plats. De svor eden. Och Jovi och Stigot var fria, 777 dagar. Hade det gått mellan dessa två torneringar, så man kan förstå att de lämnade med en viss lättnad… fri jag är fri… hördes inte men nästan. De avtackades med att höjas i rang väldigt välförtjänt med tanke på den svåra tid de lett vårt furstendöme igenom.

Därefter kom festen.

Det sjöngs, Gerdis visade med sina dockor hur allt inför Fursteturneringen gått till. Det bjöds på snaps av Drake. Skålar utropades, det sjöngs lite till. Det berättades historier från förr. Harald demonstrerade hur man klappar händer med bara en hand. Harald är mästaren vi bugar oss för. Han fick förövrigt en Nordmarks karniol för sina fantastiska berättelser som höjer varje event. En karniol för ljugarbänk som han sa, när han satte sig.

Maten då. Jo vi åt, jag blev kidnappad och serverade, det har vissa fördelar. Vi fick skvader, jag åt rätt mycket av fågeldelen av skvadern. Vi fick rabarber i socker. Vi fick stekta äpplen med glass. Jag serverade glass, vårt bord var sist att bli serverade glass vi fick både en två och tre portioner. Det är bra att servera, särskilt glass.

Kvällen blev senare, och för egen del så hade min energi börjat ta slut. Så jag la mig till sängs, somnade långsamt in i sorlet av skratt, samtal och sång. Känslan var att detta är precis som det ska vara.
Vaknade upp på morgonen, ihop plockningen hade nästan börjat. En frukost, lite samtal, undan städning och packa bilen.

Hittade en ny passagerare, vi snodde med oss Geiri till Ume. Så det kom slutet som det alltid gör, vi vinkade hejdå till alla och gav oss av hemmåt igen.

Nu väntar vi på nästa event, Höstdans i Uma, det är några dagar dit.

Så ett stort tack till er alla som gjort även detta event till en magisk plats, de som anordnade, de som deltog, de som kom förbi på dagen, ingen nämnd och ingen glömd.

Sláinte mina vänner


Fler berättelser

2024

Lo is carried in on a shield

12th Night Coronation of Stigot and Lofnheiðr

2024-01-15 (English)
An event that was so much fun I forgot to sleep
Ulfberht sword

Keldors reseberättlse

2024-01-14
Stigot och Lofnheiđr tar sin rättmätiga plats på Draktronen.
the writ

Keldor is given a Writ

2024-01-13 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation, AS LVIII the first order of business of the newly crowned King Stigot and Queen Lofnheiðr was to surprise their coin maker...

2023

Det krävs många för att ordna ett event

2023-10-30
En beskrivning över vad gjordes av vem för att Oktoberfest kunde bli av.

the rest of our trip to Crown

2023-10-19 (English)
Kareina shares the highlights of her trip to Drachenwald's Autumn Crown Tournament.
"stained glass" image of all entrants in Crown

Boasts at Crown

2023-10-14 (English)
The musical boasts for Kareina and Keldor at Drachenwald Crown tourney, AS LVIII

Uma dansar och ler

2023-10-01
Så det oundvikliga hända. Folk drog på sig sina bästa kläder och lämnade sina trygga varma hem, allt för att ta sig till Uma. Och så hände det. Umas höstdans är här ännu en gång.
carving soapstone

soapstone carving at the pancake war, plus yummy travel food

2023-09-19 (English)
Oh, was there a war? I was busy carving, and didn't notice...
pankakskrigbanér

Det stora plättkriget—Den enda sanna historien.

2023-09-17
Hur en tidigare Furstes dekret kan leda till nuvarande Furstepars grymma slut.
Jon

Kronturneringen, dit och hit igen

2023-04-07
...två fajters äventyr på resa från snö till våren
runstean

Herstory.

2023-01-22
En lite resan till södra Sverige för ett event med fokus.
Egil till vigilia

Coronation!

2023-01-08 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation in Reengarda: memories from one of the event stewards

2022

Fury in Frostheim

2022-11-22
Gladvåld i Frostheim

Venimus, vidimus, saltavimus.

2022-09-25
Umas Höstdansen, eller gissade yllesockor på parkettgolv!

Jungfru Maria Bebådelse AS LVI eller, En träff med ett häftstift.

2022-03-27
JMB Hur det egentligen gick till. Ni vill veta och vi berätta hur.

JMB2022

2022-03-26
Alfarinns berättelse om JMB2022

2021

flygandes

Barder och gyckel i norr

2021-11-21
Norrskensfesten och Norrskensbard vad som egentligen hände
knytkalas

Glöta gillet adventure

2021-11-08 (English)
Kareina's adventures attending her first Glöta Gillet in years
sven and friend

Hur hösten tog slut: Glöta Gillet

2021-11-07
Hur Keldor tog sig till Gyllengran för att se för sig själv hur Glöta gille markerar slutet på hösten och öppnar dörren till vintern.

Dans, skratt och förvirring

2021-10-03
Nåja, vad är väl en bal i Uma.? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar!

När 777 dagar tog slut

2021-09-26
777 dagar har gått, nu så är det dags för att än en gång ha en furstetornering. Detta är den sanna berättelsen om vad som hände.

11 månader senare.

2021-09-08
Ett år har snart gått sen förra eventet där vi faktiskt var i samma lokal. En höst, och vinter med träffar på zoom, mm har passerat. Men nu var det dags igen.

Medeltidsdagarna på Grundet

2021-08-01
Gycklare med eld, fajters som kämpade, gymnaster som föll graciöst...
Always Inspire

Always Inspire

2021-05-15 (English)
An SCA filk to the tune Gaudete, inspired by the wise words of Agnés Boncuer, complete with a link to a full-choir video performance thereof.

2020

K. uni

Drachenwald Kingdom University goes online

2020-11-29 (English)
In the year of the plague the Drachenwald Kingdom University (and everything else) comes to you!
virtual bardic

Norrskensbarden i pestens tid 2020 testomgång

2020-11-08
Hur Kheldor överraskad en ny Baron medan barderna gör världen lite roligare

Creative Anacronism when its as its best!

2020-11-06 (English)
A short story about an online court, a memory that clearly is Creative anacronism!
cheese

In the year of the Plague the next in-person SCA event after 12th Night was in October

2020-10-11 (English)
After a 10-month gap with no events due to the plague, the event summary got rather long...
music world

Bardic Around the World

2020-08-02 (English)
When the plague means you can't go to bardics, the bardics come to you, and stay, all day long...
ljugarbänk

Spännande tider, eller en bänks betraktelser

2020-06-13
Det var en gång en bänk, en lång bänk, en stadig bänk, en bänk där historia har skapats och berättats, med andra ord en riktig ljugarbänk...

Attending the Bard of the West competition, without leaving Frostheim

2020-05-03 (English)
We may need to stay home because of the plague, but that just means we can participate in stuff on the other side of the planet

Drachenwald's First Online Court

2020-03-28 (English)
Jungfru Maria Bebådelsedagsgille was the first SCA event in Drachenwald to be canceled due to the plague, but their were awards to give, so TRM called us to a "Magical Court in the Sky"

Subtitles for bardic performances, a How-To guide

2020-01-05 (English)
When performing in Swedish at a Drachenwald Coronation event, with people attending from all over, it is kind to the audience to provide subtitles, so that they can understand the jokes in the song...

2019

Midvinterblot.. typ och julfest, födelsedagskalas. 2019

2019-12-21
En liten fest i Frostheim

Norrskensfesten 2019: Kareina's recolletion

2019-11-23 (English)
A short description of the event from the point of view of one participant.

Höstdans, och norrskensbard

2019-10-13
En stenhård kamp av barderna

comparing and contrasting Bardic events

2019-10-12 (English)
A story of the 2019 Norrskensbard competition and how it compares to the event in the West Kingdom from which we stole the idea.

Reengarda's Medieval Days 2019

2019-07-14 (English)
When Kareina travels to an event she likes to bring projects and keep busy...

Broken Arrow nr2

2019-06-30
Kheldor hittade sig en lärling för helgen.

Broken Arrow as a tourist destination

2019-06-30 (English)
Kareina brings a friend from West Kingdom to Frostheim's big summer event.

2018

Broken Arrow nr1

2018-07-01
I Frostheim finns det en bågskyttmafia...

2015

The return of the living dead, eller Skellitta 20 år

2015-07-12
Vad händer när de kommer tillbaka?

2002

vi brände Jade och hans styrka

2002-05-11
Detta var på dubbelkriget för många år sedan, då vi alla var unga vackra... och fantastiskt coola. (Ja några är det fortfarande) (grått är coolt).
www.frostheim.se