Hur hösten tog slut: Glöta Gillet

Hösten är här, eventen börjar avlösa varandra. Och om man vill ha vinter så måste man visst ha Glöta gille. Glöta gille markerar slutet på hösten och öppnar dörren till vintern, det är så sedan gammalt.
Jag har aldrig någonsin varit på ett Glöta gille, och jag hade ingen orsak att tro att det skulle ändra sig i år heller.

Gillet öppnade först för medlemmar och nya i Gyllengran, och det var för ett begränsat antal deltagare. Så jag försökte förtränga att det skulle vara. Glömde bort eventet, där kunde den här berättelsen få ett slut.

Ni hör att det finns ett “men” här? Så…

Men…. en liten blänkare på Uma’s fb sida om att det finns några få platser kvar ändrade allt. Jag slog Kareina en signal, ska vi åka? Samtidigt satt jag och gjorde klart min anmälan. Och givetvis så skulle vi åka. Vi fick ett meddelande från autokraterna att vi fått plats.

Så en fredag i november då rullade vi söderut i ett grått landskap. Men om allt stämmer, så skulle gillet sätta stopp för det höstgråa regnet, och vinterns med snö och minusgrader skulle komma.

Efter en rätt händelselös resa så kom vi fram till platsen. Vi körde in på en väg som blev smalare och smalare, asfalten gick över till grus, väglamporna byttes ut till brinnande marschaller och där nere mot vattnet så kom vi fram till ett litet hus. Vi ser gyllengrans baner hängandes innanför fönstret, och inser att vi har hittat rätt.

Packa ur, hitta en sängplats, vi hade tagit med en egen, då den bars in på plats, och med furstlig hjälp så hittade allt upp till sovsalarna.

egen säng

Väl på plats så var det hög tid att hälsa på alla andra. Och hitta något att pyssla med. Glöta gille är något så fantastiskt som ett hantverksgille. Ni hör ju själva hur fantastiskt bra det är. Man tar med något att jobba med, städ hammare och plåt… och så lyssnar man på föreläsningar.
Ja nu tog ingen med sig något städ, eller plåt… Jag hade med mig ett litet projekt, jag försöker lära mig att nålbinda. Så det kändes som något man kan syssla med undertiden man lyssnar. Och det gick förövrigt helt lysande. Att lyssna alltså…

Men, för ni som inte har varit på platsen. Det är ett hus med trevåningar. Nedre har en bastu och en rum som funkar bra som sovsal, och nödvändigheter som toa, dusch och sånt. Nästa våning har köket, och ett mysigt rum med takbjälkar och öppen spis. (Ett väldigt mysigt rum, som gjort för att ha ett mindre gille i. vilket sammanträffande…) Ett rum som nu även har baner, bonader och en samling trevliga människor. (Vilket gör rummet ännu bättre.) Övervåningen består av ett gäng mindre rum, som passar bra att sova i. (Vilket de då också användas till, väldigt passande.)

Kvällen tillbringades i det mysiga rummet med massa trevliga människor. Där kvällens samtalsämne var namn, persona och heraldiska vapen. Folk berättade lite om hur de hade tänkt när de valt sitt namn i föreningen. Lite om hur det hade gått när de bytt namn. Och hur det hade hittat det. Lite ifrån när folk hade letat i databaser, gamla böcker på biblioteket, eller på diverse runstenar. (Och det var precis vad folk hade gjort, dokumentation av namn med en selfi när man pekar på sitt namn på en runsten.) Senare på kvällen så tog berättandet och sångerna vid.

Så när jag kröp ner under täcket så somnade jag till det otydliga ljudet av sång från våningen under.
(Kareina, som hade inte sin hörapparat på sig, bara hörde sången lite senare, typ… det var rytmiskt och undertecknad som snarkade lite sött… )

Vaknade upp av doften av nybryggt kaffe, och efter en stund så kryper jag ur en varm och skön säng för att börja dagen på bästa sätt: Hembakt bröd och varmt kaffe. Folk började samlas, och snart så började föreläsningarna, några exempel på innehållet är:

  • Sömnad, armar, hur och varför (Varför är enkelt, man fryser utan armar.)
  • Gamla hus, vad man gör utan adel (Bygger större och bättre så klart.)
  • Att sitta på tronen (Vad du inte visste att du ville fråga om, och lite till.)

Det var fler föreläsningar också, så dagen gick rätt fort. Vi fick fika, lunch, fika så vi höll oss hela tiden på topp. Det bröts med jämna mellanrum för att flytta några bord, och möblera om för nästa föreläsning. Och där emellan så hade vi lite sång och musik.

musik

Vi fick även se ett hov, där vi både blev underhållna, och fick se hur folk som jobbat i det tysta inte kommit undan utan att ses. Fursteparet skaffade sig en ny hovmedikus. Ett jobb med mycket ansvar, tunga plikter, och inga förmåner. Och om nu det inte skulle fungera, så antyddes det att det kunde annonseras efter en bödel också…

Samtidigt så kunde vi se hur Nordmarks hedersren, Sven, tagit sig fram på hovet.

sven at hovGömd under fursten tron vaktade han inte över, men under, så inget ont kunde drabba den tidigare väktaren och nuvarande fursten. Tror han gjorde ett bra jobb, med tanke på att fursten bjöd han på “medicin”…

Där någonstans tog hovet slut, och vi hade en föreläsning till att avnjuta. Följt av samtal, diskussioner, musik och sång. Sen blev det dags att ställa fram till knytkalas.

Det serverades pudding, korv gjord av diverse tveksamma djur. Kött, ost, bröd, kakor och en massa mer. Ni får se bilden och se själva:

knytkalas

Gott var det i alla fall.

Under maten så kom även sångböckerna fram, mer sång (om ni har bommat det, jag tycker om sång på banketter, eller jag tycker om sång) och berättelser från förr. Så fortsatt kvällen. Sent på kvällen/natten så gick jag till sängs, helt nöjd med dagen.

Vaknade upp till ett kyligt Gyllengran, Glöta Gille var över, och vintern hade kommit. Minusgrader och ett lätt snöfall. Vi packade ihop, hjälpte till med lite städning. Sa hejdå till gamla och nya vänner. Och började redan längta till nästa event.

Så efter att ha nu besökt Glöta Gille, då kan jag bara säga tack till er som anordnade detta mysiga event.
Vid tillfälle så kommer jag att återkomma.

Vid pennan Keldor.

PS Svens relationsstatus: komplicerat

sven and friend


Fler berättelser

2024

Lo is carried in on a shield

12th Night Coronation of Stigot and Lofnheiðr

2024-01-15 (English)
An event that was so much fun I forgot to sleep
Ulfberht sword

Keldors reseberättlse

2024-01-14
Stigot och Lofnheiđr tar sin rättmätiga plats på Draktronen.
the writ

Keldor is given a Writ

2024-01-13 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation, AS LVIII the first order of business of the newly crowned King Stigot and Queen Lofnheiðr was to surprise their coin maker...

2023

Det krävs många för att ordna ett event

2023-10-30
En beskrivning över vad gjordes av vem för att Oktoberfest kunde bli av.

the rest of our trip to Crown

2023-10-19 (English)
Kareina shares the highlights of her trip to Drachenwald's Autumn Crown Tournament.
"stained glass" image of all entrants in Crown

Boasts at Crown

2023-10-14 (English)
The musical boasts for Kareina and Keldor at Drachenwald Crown tourney, AS LVIII

Uma dansar och ler

2023-10-01
Så det oundvikliga hända. Folk drog på sig sina bästa kläder och lämnade sina trygga varma hem, allt för att ta sig till Uma. Och så hände det. Umas höstdans är här ännu en gång.
carving soapstone

soapstone carving at the pancake war, plus yummy travel food

2023-09-19 (English)
Oh, was there a war? I was busy carving, and didn't notice...
pankakskrigbanér

Det stora plättkriget—Den enda sanna historien.

2023-09-17
Hur en tidigare Furstes dekret kan leda till nuvarande Furstepars grymma slut.
Jon

Kronturneringen, dit och hit igen

2023-04-07
...två fajters äventyr på resa från snö till våren
runstean

Herstory.

2023-01-22
En lite resan till södra Sverige för ett event med fokus.
Egil till vigilia

Coronation!

2023-01-08 (English)
Drachenwald 12th Night Coronation in Reengarda: memories from one of the event stewards

2022

Fury in Frostheim

2022-11-22
Gladvåld i Frostheim

Venimus, vidimus, saltavimus.

2022-09-25
Umas Höstdansen, eller gissade yllesockor på parkettgolv!

Jungfru Maria Bebådelse AS LVI eller, En träff med ett häftstift.

2022-03-27
JMB Hur det egentligen gick till. Ni vill veta och vi berätta hur.

JMB2022

2022-03-26
Alfarinns berättelse om JMB2022

2021

flygandes

Barder och gyckel i norr

2021-11-21
Norrskensfesten och Norrskensbard vad som egentligen hände
knytkalas

Glöta gillet adventure

2021-11-08 (English)
Kareina's adventures attending her first Glöta Gillet in years
sven and friend

Hur hösten tog slut: Glöta Gillet

2021-11-07
Hur Keldor tog sig till Gyllengran för att se för sig själv hur Glöta gille markerar slutet på hösten och öppnar dörren till vintern.

Dans, skratt och förvirring

2021-10-03
Nåja, vad är väl en bal i Uma.? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar!

När 777 dagar tog slut

2021-09-26
777 dagar har gått, nu så är det dags för att än en gång ha en furstetornering. Detta är den sanna berättelsen om vad som hände.

11 månader senare.

2021-09-08
Ett år har snart gått sen förra eventet där vi faktiskt var i samma lokal. En höst, och vinter med träffar på zoom, mm har passerat. Men nu var det dags igen.

Medeltidsdagarna på Grundet

2021-08-01
Gycklare med eld, fajters som kämpade, gymnaster som föll graciöst...
Always Inspire

Always Inspire

2021-05-15 (English)
An SCA filk to the tune Gaudete, inspired by the wise words of Agnés Boncuer, complete with a link to a full-choir video performance thereof.

2020

K. uni

Drachenwald Kingdom University goes online

2020-11-29 (English)
In the year of the plague the Drachenwald Kingdom University (and everything else) comes to you!
virtual bardic

Norrskensbarden i pestens tid 2020 testomgång

2020-11-08
Hur Kheldor överraskad en ny Baron medan barderna gör världen lite roligare

Creative Anacronism when its as its best!

2020-11-06 (English)
A short story about an online court, a memory that clearly is Creative anacronism!
cheese

In the year of the Plague the next in-person SCA event after 12th Night was in October

2020-10-11 (English)
After a 10-month gap with no events due to the plague, the event summary got rather long...
music world

Bardic Around the World

2020-08-02 (English)
When the plague means you can't go to bardics, the bardics come to you, and stay, all day long...
ljugarbänk

Spännande tider, eller en bänks betraktelser

2020-06-13
Det var en gång en bänk, en lång bänk, en stadig bänk, en bänk där historia har skapats och berättats, med andra ord en riktig ljugarbänk...

Attending the Bard of the West competition, without leaving Frostheim

2020-05-03 (English)
We may need to stay home because of the plague, but that just means we can participate in stuff on the other side of the planet

Drachenwald's First Online Court

2020-03-28 (English)
Jungfru Maria Bebådelsedagsgille was the first SCA event in Drachenwald to be canceled due to the plague, but their were awards to give, so TRM called us to a "Magical Court in the Sky"

Subtitles for bardic performances, a How-To guide

2020-01-05 (English)
When performing in Swedish at a Drachenwald Coronation event, with people attending from all over, it is kind to the audience to provide subtitles, so that they can understand the jokes in the song...

2019

Midvinterblot.. typ och julfest, födelsedagskalas. 2019

2019-12-21
En liten fest i Frostheim

Norrskensfesten 2019: Kareina's recolletion

2019-11-23 (English)
A short description of the event from the point of view of one participant.

Höstdans, och norrskensbard

2019-10-13
En stenhård kamp av barderna

comparing and contrasting Bardic events

2019-10-12 (English)
A story of the 2019 Norrskensbard competition and how it compares to the event in the West Kingdom from which we stole the idea.

Reengarda's Medieval Days 2019

2019-07-14 (English)
When Kareina travels to an event she likes to bring projects and keep busy...

Broken Arrow nr2

2019-06-30
Kheldor hittade sig en lärling för helgen.

Broken Arrow as a tourist destination

2019-06-30 (English)
Kareina brings a friend from West Kingdom to Frostheim's big summer event.

2018

Broken Arrow nr1

2018-07-01
I Frostheim finns det en bågskyttmafia...

2015

The return of the living dead, eller Skellitta 20 år

2015-07-12
Vad händer när de kommer tillbaka?

2002

vi brände Jade och hans styrka

2002-05-11
Detta var på dubbelkriget för många år sedan, då vi alla var unga vackra... och fantastiskt coola. (Ja några är det fortfarande) (grått är coolt).
www.frostheim.se